ما در این مقاله باهم بررسی خواهیم کرد که pbx چیست ؟ Ip-pbx چیست و چه تفاوتهایی دارد. PBX مخفف Private Branch Exchange که در معنی به یک شبکه تلفن خصوصی مورد استفاده در شرکت یا سازمان اطلاق میشود. کاربران سیستم تلفنی PBX میتوانند با استفاده از کانالهای مختلف ارتباطی مانند Voice over IP، ISDN یا خطوط آنالوگ در داخل (داخل شرکت خود) و با خارج (با دنیای خارج) ارتباط برقرار کنند.
pbx چیست ؟ به زبان ساده PBX ها این امکان را به شما میدهند تا خطوط بیشتری از خط تلفنهای فیزیکیتان (PTSN) در داخل مجموعهتان داشته باشید و تماسهای رایگان بین کاربران برقرار کنید. علاوه بر این، به تناسب نوع pbx انتخابی ویژگیهایی مانند انتقال تماس، پست صوتی، ضبط تماس، منو صدای تعاملی (IVRs) و صف تماس را با کیفیت و درجه متفاوت خواهید داشت .
لازم به ذکر است شرکت فناوری نومان در راستای توسعه و راحتی استفاده از مقالات، فایل صوتی همین مقاله را برای کسانی که زمان کافی برای خواندن مقاله را ندارند آماده کرده است.
PBX چیست و بر چند نوع است؟
PBX آنالوگ سخت افزاری :
معروفترین مثال برای این نوع PBX ها، سانترالهای پاناسونیک موجود در بازار است. این نوع pbx ها از امکانات محدودی نسبت به سایر pbx هایی که در ادامه ذکر خواهیم کرد برخوردار هستند. PBX های سنتی تلفنهای مختص خود را دارند و امکان استفاده مجدد از این تلفنها با سیستمهای مختلف وجود ندارد و این به این معنی است که ما وارد یک سیستم Lock-in شدهایم. به این معنا که ما متعهد به حفظ همان سیستم هستیم، زیرا تغییر سیستم به معنی تغییر تلفنها خواهد بود و این موضوعی است که باعث گرانی بیش از حد تغییر خواهد شد. بنابراین به ناچار تن به حفظ سیستم موجود با وجود کاستیها خواهیم داد. در اشلهای کوچک سازمانی این سیستم به ظاهر مقرون به صرفه است.
در دنیای امروزی با این حجم از تکنولوژی که با کسبوکار عجین شده است استفاده از چنین سیستمی توصیه نمیشود.
PBX های هیبریدی:
این نوع pbx ها دقیقا همان pbx نسل قبل هستند با این تفاوت که امکان اتصال به درگاه شبکه نیز به آن افزوده شده است . این pbx نسبت به نسل قبل از امکانات بهتری برخوردار است اما بنا به همان دلایل قبلی و با توجه رشد سریع تکنولوژی و امکاناتی که pxb های نسل سوم و چهارم ارایه میکنند نتوانست خواهان زیادی برای خود کسب کند. پاناسونیک سری hts32 به همراه مزایا و معایب آن را که قبلا مورد بررسی قرار دادهایم در این سری از pbx ها قرار میگیرند.
در این نوع Pbx با محدودیتهای نظیر امکانات مرکز تماس. توسعه و سطح پایین کیفیت خدمات ارایه شده در بخشهای ضبط مکالمات، آهنگ انتظار و پاسخگویی اتوماتیک نسبت به نسل بعدی pbx ها خواهیم بود.
PBX های تحت شبکه سخت افزاری یا همان Hardware IP-pbx :
این نوع Pbx ها جزو سیستمهای تلفنی بروز به حساب میآیند و امکانات و قابلیتهای نسل جدید را در خود جای دادهاند . اما کماکان در این سیستمها مشکلات مرتبط با محدودیتهای سخت افزاری در جای خود باقیمانده است.
با سیستم PBX سختافزاری، شما به طور معمول محدود به حداکثر تعداد مشخصی از خطوط تلفن خارجی (TRUNK) و حداکثر تعداد مشخصی از دستگاههای تلفن داخلی هستید. کاربران سیستم تلفن PBX و Ip-pbx میبایست خطوط خود را برای برقراری تماس تلفنی خارج از شرکت به اشتراک بگذارند.
PBX های تحت شبکه نرم افزاری یا همان Software Ip-pbx :
زمان و تکنولوژی، چشم انداز تلفنهای ثابت، همراه و سازمانی را تغییر داده است و اکنون پرچمدار سیستمهای تلفنی، pbx های نرم افزاری است که با استفاده از استاندارد جهانی SIP عمل میکنند.
این نوع سیستم تلفنی کاملترین و بروزترین سیستم ارتباطی را شامل میشود.
اگر میخواهید اطلاعات تکمیلی و کاملتری را در این زمینه کسب کنید قبلا مقالهای تحت عنوان مقایسه ویپ و سانترال سخت افزاری و نرم افزاری به نگارش درآمده است که پس از مطالعه این مقاله میبایست درک کاملی از انواع سیستمهای تلفنی، مزایا و معایب آن داشته باشید.
سیستمهای تلفن PBX به عنوان راه حل جدید به دو صورت مختلف در دسترس هستند.
- کلیه تجهیزات سخت افزاری در شرکت شما قرار گیرند و سرویس دهنده تلفنی مجموعه خودتان باشید.
- کلیه تجهیزات سخت افزاری در شرکت ارایه کننده خدمات تلفنی قرار گیرد و شما مبلغی به عنوان اجاره ماهیانه یا سالیانه پرداخت نمایید.
این تصویر به ما نشان میدهد که سیستم IP-PBX چه امکاناتی را از نظر قابلیت اتصال و قابلیت دسترسی به ما میدهد.
نتیجهگیری:
اگر بخواهیم در چند جمله و در یک جدول کوتاه تفاوت این سیستمها را نشان دهیم به جدول زیر خواهیم رسید :
pbx ( پ ب ایکس ) | Ip-pbx ( آیپی پ ب ایکس ) |
---|---|
سیستم سیم کشی مجزا | استفاده از کابل شبکه |
هزینه اجرایی زیاد | هزینه اجرایی کم |
نصب و راه اندازی دشوار | نصب و راهاندازی آسان |
مدیریت پیچیده | مدیریت آسانتر |
امکانات محدود | امکانات زیاد با پیشرفت روز به روز |
سنتی و در حال انقضا | چشم انداز پیشرفت در آینده |
نیاز به زیر ساخت کاملا مجزا | استفاده از زیر ساخت موجود شبکه |
تغییر سیستم سنتی به آی پی PBX مزایا و امکانات بسیاری را فراهم میکند که امکان رشد نامحدود داخلیها و امکانات بینظیر و بروز را ارائه میدهد. در صورتی که قصد خرید سیستم تلفنی را دارید پیشنهاد میکنیم به مقالات مرتبط با معرفی امکانات بروز سیستمهای ارتباطی بزنید و سپس سری به مقایسه نسخههای مختلف راهکار ارتباطی 3cx را داشته باشید.